Over Tim Knol

In 1962 kocht ik mijn eerste fototoestel; een Yashica meetzoeker camera. Daarmee heb ik jaren met plezier gefotografeerd. De eerste donkere kamer avonturen kwamen tijdens mijn diensttijd toen een vriend een tweedehands vergrotertje kocht. Uren hebben we doorgebracht in een donkere kast bij onze pogingen om kleinbeeldfilmpjes in de ontwikkeltank te spoelen. In die tijd richtten we een fotoclub op. Samenwerking met de DAF-fotoclub in Eindhoven bracht dat ons in contact met de grote fotografen van die tijd, b.v. Van Dalsum en Noordhoek. Later ben ik overgestapt naar een Olympus OM camera. Momenteel werk ik met een Olympus M1.

Na mijn pensionering als scheikundige is mijn hobby overgegaan naar een dagtaak en ben ik mijn fotobedrijf tkFotowerk gestart. Ik ben begonnen met het maken van bedrijfs-reportages (opdrachten van de Belastingdienst en Cargill) en een serie over de bewoners van kraakpanden. Inmiddels heb ik een serie portretten van Zaanse kunstenaars gemaakt, opgenomen in het jubileumboek van de kunstenaarsvereniging Tengel. Verder heb ik meegewerkt aan de boeken “Kijk Zaans”, “Zaanse Parels” en “Helden van Doras”.

Ik geeft individuele workshops, ben docent Fotografie bij het kunstencentrum Fluxus in Zaandam en als vrijwilliger/fotograaf verbonden aan het Zaans Museum.